Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Kauno arena | 3 etapas | E. Miliūno projektas

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Lyrinis nukrypimas: jei kas matėt filmą "Lūžis" kogero pastebėjot viename iš kadrų įspūdingą statinį kažkuo panašų į ledkalnio projektą... Atrodė tikrai gražiai
    Tas kas valdo informaciją - valdo pasaulį...

    Comment


      is bernardinai.lt

      Sveiki, siek tiek info is bernardinai.lt. Nu grazu.

      Dalia Cidzikaitė: Nemuno sala yra dar nesubrendęs perlas vandenyje
      2007-09-01

      Nors šiek tiek besidomintys būsimų Kauno sporto rūmų Nemuno saloje istorija, negalėjo nepastebėti šių metų liepos pabaigoje Lietuvos žiniasklaidoje pasirodžiusios žinutės, kad Kauno savivaldybė nutraukė derybas su prancūzų tarptautine statybų ir inžinerijos kompanija ,,Bouygues Batiment International" (BBI) ir liepos 23 d. atnaujino bendradarbiavimo sutartį su lietuvių architektu Eugenijumi Miliūnu, prie kurio pasiūlyto Kauno sporto arenos projekto dirba ir Amerikos lietuvis, gerai žinomas architektas JAV Algimantas Bublys.

      Algio Zaparacko vedamoje radijo valandėlėje ,,Lietuviškos melodijos" kalbintas architektas Arvydas Barzdukas apie Bublį sakė: ,,Būtų sunku rasti geresnį, labiau patyrusį architektą kaip Algimantas Bublys. Jis yra vienintelis išeivijos lietuvis architektas kuris buvo pagerbtas American Institute ir Architects (AIA) ,,Fellow" titulu. Labai retas architektas yra tokį apdovanojimą gavęs už projektavimo sugebėjimus. Daug dažniau juo atžymimi žmonės, kurie nusipelnė paslaugom ar eitom pareigom pačiam Institutui. Šiuo apdovanojimu Bublys buvo pripažintas kaip vienas geriausių ir kūrybingiausių Amerikos architektų, todėl tikrai norėčiau, kad bent vienas Bublio projektuotas pastatas būtų pastatytas ir Lietuvoje“.

      Bublio pažintis su Lietuvos architektu Miliūnu nėra nauja ir ji prasidėjo nuo Kauno sporto arenos. Anot Bublio, Miliūną (Simą) jis pažinojo jau nuo sovietinių laikų, nuo 1998 metų, kai jiedu susitiko naujame Lietuvos architekto projekte — Žilinsko galerijoje, Kaune. Bublys prisimena, jog kai Miliūnas nutarė dalyvauti arenos konkurse, jis paskambino jam į Ameriką ir pakvietė dalyvauti kartu su kitais jo partneriais rūmų projekte. Tuomet Bublys jau buvo suprojektavęs penkias ar šešias stovinčias arenas JAV ir turėjo daug patirties projektuojant tokius pastatus. Miliūno, Bublio ir kitų architektų suburta ,,Arenos” grupė laimėjo Kauno savivaldybės paskelbtą Kauno sporto rūmų konkursą. Tuomet, prisimena Bublys, sporto rūmams buvo parinkta vieta šiauriniame Kauno rajone, Kalniečių parke.

      Bublys sutiko dalyvauti bendrame projekte su Lietuvos architektais, nes norėjo padėti Miliūnui laimėti konkursą, taip pat, prisipažįsta Amerikos lietuvis, ,,buvau suintriguotas galimybės dalyvauti tokio vienkartinio, reto projekto išvystymo Lietuvoje". Matyt, ne paskutinėje vietoje apsisprendžiant prisijungti prie Miliūno ,,Arenos" grupės buvo ir tai, kad, Bublio teigimu, Miliūnas yra puikus architektas klasikine prasme. ,,Simas ieško teisybės ir unikalaus grožio savo kūryboje, tuo mes esame labai panašūs. Simo reputacija tarp Lietuvos architektų yra gana aukšta, nes jis laikosi tvirtų principų, etikos ir nežvelgia į architektūrą kaip grynai uždarbio ir verslo šaką. Jis gerai supranta aplinkos įtaką projekte, neieško ,griebiančių’ formų ar paviršutiniškų sprendimų, nori kurti architektūrą, kuri būtų subtili, minimalistinė (gerąja žodžio prasme), su tam tikru fiziniu ,autoritetu,’ — gerų žodžių Miliūnui negailėjo Bublys.

      Konkretus Bublio indėlis į Kauno projektą iš dalies jau yra atliktas, jis Miliūnui jau anksčiau parūpino visą Amerikoje išvystytą patirtį apie arenos geometriją, techninius įrengimus, matomumo analizę bei funkcinį išdėstymą — duomenis, kurie, anot Bublio, tinka ne tik įvairiems sportams, bet ir koncertams, cirkams, ledo renginiams ir panašiai. ,,Arenų projektavimas Amerikoje per praėjusius dvidešimt metų pasiekė tikrai tobulą lygį, Europoje tik dabar pradeda atsirasti panašūs darbai,” — sakė Bublys.

      Be abejonės, kaunietis Miliūnas pasinaudojo ne tik JAV patirtimi statant sporto, koncertų ir panašių renginių arenas, bet ir paties Bublio įgūdžiais. Būdamas projektavimo skyriaus vedėju tada žinomoj ,,Giffels & Rossetti“ architektūros firmoj, jis yra suprojektavęs daugelį sportui skirtų pastatų, tarp jų du labai gerai žinomus: areną, kurioje žaidžia Detroito krepšinio komanda ,,Pistons“, ir Arthur Ashe stadioną New Yorke, kuriame vyksta Amerikos pirmenybės — pokalbyje su Zaparcku pasakojo Barzdukas. ,,Šie stadionai laikomi pavyzdiniais sportinių pastatų architektūros pavyzdžiais. Todėl būtų didelė klaida nepasinaudoti Bublio paslaugomis Kaune, nes tokios rūšies projektai reikalauja nemažai patyrimo ir žinių, kad pastatas būtų sėkmingai pritaikytas sporto reikalams, kad būtų patogūs įėjimai ir išėjimai, kad būtų geras matomumas žiūrovams ir taip toliau,“ — sakė Barzdukas.

      Bublys yra projektavęs ir daugybę įvairiausių kitokios paskirties pastatų. Pavyzdžiui, kada jis dirbo žinomoj Gunnar Birkerts architektūros firmoje, jis buvo vienas iš Federal Reserve banko Minneapoly įstaiginio pastato projektuotojų. Tas pastatas, — prisimena Barzdukas, — buvo neįprastas, nes jame visas pastato masyvas buvo tarp dviejų galinių bokštų pakabintas grandininės kreivės išvaizdos lynais ir apačioje, po pastatu, nuo gatvės iki gatvės šimto metrų erdvėj nebuvo jokių pastolių. Tas pastatas tada buvo pripažintas vienu avangardiškiausių projektų tiek inžinerine, tiek estetine prasme. Barzduko nuomone, tai tik vienas Algimanto Bublio vaizduotės ir sugebėjimų pavyzdys. Ne veltui Audronė Ercmonaitė architektūrai skirtame žurnale ,,Archiforma" straipsnyje apie Kauno miesto pramogų ir sporto rūmų ateitį sako, jog Bublio ir Miliūno bendradarbiavimas turi subrandinti gerą architektūrinį produktą, kuris suteiktų Kauno miestui naujų architektūrinių paskatų.

      Miliūnas savo projekte kauniečiams pasiūlė pastatyti iki 15,000 žiūrovų sporto areną, kuri būtų pritaikyta įvairių sporto šakų varžyboms ir renginiams. Maža to, projekte numatoma ir kaip pagyvinti miesto centrą bei pritraukti daugiau žmonių į Laisvės alėją. Tačiau, kritikų nuomone, Miliūno projektas turi vieną svarbiausią trūkumą — galimas automobilių spūstis ir kamščius. Užklaustas apie tai Bublys atsakė, jog jis yra įsitikinęs, kad Nemuno sala, atsižvelgus į visas sąlygas ir alternatyvas, yra geriausia vieta Kauno arenai statyti. Kodėl? Pirma, pastačius sporto rūmus saloje, arti prie miesto širdies, ji bus Kauno arena, o ne privataus verslo. Antra, salos projektas padės miesto centrui atsigauti, o Nemuno kairiajam krantui susitvarkyti. Pastačius areną užmiestyje ar pakraštyje, ji neturės didelės įtakos miestui — įsitikinęs JAV architektas. Trečia, sala ir jos žaluma yra didelė Kauno vertybė, bet ji nėra išvystyta. Kur baidarių ir laivelių uostas ir prieplaukos? Kur restoranas prie vandens, kur suolai pailsėti? Kur pušynas ar didingi medžiai? Kur takai, alėjos, vandens baseinas, dviračių takai, vaiku žaidimo aikštės? Sporto rūmai, gerai suprojektuoti ir pastatyti, gali padėti salai atsigauti ir tapti patraukliu centru. Be arenos, salos rytinis galas gali ilgai pasilikti sąvartynu, tokiu, kokiu jis ir yra dabar. Ir ketvirta, Bublio teigimu, arena iš tikrųjų taps didele automobilių susikimšimo priežastimi. ,,Aš manau, kad kamščių bus, bet ar tas visuomet blogai? Lankytojai išmoks atvykti ar anksčiau, ar autobusu, pasivaikščios saloje, aplankys ,,Akropolį”, gal pėsti ateis iš Laisvės alėjos ar kitur. Todėl manau, kad kamščiai būtų blogesni užmiestyje negu saloje,” — taip į vieną svarbiausių argumentų dėl Kauno sporto arenos statybos Nemuno saloje atsakė Bublys.

      Kai Miliūno Kauno sporto rūmų projektas, Bublio žodžiais tariant, ,,užkibo” ir miestas pradėjo ieškoti kitų vietos alternatyvų, sutelktą medžiagą Miliūnas ir Bublys labai sėkmingai panaudojo Šiaulių arenai suprojektuoti, kurios oficialus atidarymas įvyko šių metų liepos 25 d. Bublys neslėpė, jog didžiausi sunkumai statant Kauno sporto areną Nemuno saloje gali būti pinigų stoka (Šiauliuose tas labai jautėsi projektavimo pabaigoje). O kol kas jis tikisi tęsti Kauno arenos išvystymą, ne vien iš funkcinės, bet ir iš estetinės ir urbanistinės pusės. ,,Teks pasikalbėti apie pastato išorinę ekspresiją, ryšį su sala ir aplinka. Dar norime peržvelgti vidinį pastato išdėstymą, kad galėtume pilnai įsijungti į miesto ir salos parko panoramas, Nemuno vaizdus ir Kauno ,Akropolio’ realybę. Yra daug kalbų apie tolimesnį salos rekreacinį ir landšaftinį išplėtojimą, kuris daug ką galėtų Kaunui duoti. Nemuno sala yra dar nesubrendęs perlas vandenyje,” — tvirtino architektas iš Amerikos.

      Kai Amerikoje buvo pastatytas Detroito ,,Pistons” stadionas — Palace Stadium, Barzdukas prisimena, jog šio stadiono nuotraukoms pasirodžius pačiuose prestižiškiausiuose Amerikos architektūros žurnaluose, ,,apsidžiaugėme, kad pastatas tarsi net turėjo subtilių lietuviškų motyvų: jis buvo visas mūrinis, bet dviejų spalvų plytos buvo dailiai suderintos, padarytas lyg kokios lietuviškai austos juostos raštas. Todėl tikiu, kad Kauno projektas irgi turėtų lietuvišką atspalvį.“ O pats Bublys teigia: ,,Nežiūrėkite į Šiaulių projektą dėl jo ,laukinės’ fasado išraiškos. Šiauliai yra Šiauliai, o Kaunas visiškai kita vieta su kitomis įtakomis. Teks dar palaukti mūsų architektūrinių sprendimų, bet jie bus visiškai skirtingi ir nuves mus dar nežinoma kryptimi.”

      ,,Draugas”, 2007 m. rugpjūčio 18 d.
      Kaunas - lėtai bet užtikrintai...

      Comment


        paskaicius atrodytu kad dar sulauksime kazko unikalaus, modernaus, paziuresim pamatysim, as pats kazkaip noreciau kad arena butu daugiau su gamta susieta, gal net zemem stoga uzkast ir apzeldint kad liktu ta parko atmosfera... Idomu kokia jusu nuomone
        Kaunas - lėtai bet užtikrintai...

        Comment


          na, gražiai pakalbėta bublio, tikėkimės, kad ras mūsų meriukas su dj padėjėju pinigų jam įgyvendinti...

          Comment


            pagaliau kazkokiu malonesniu tekstu padave, nes kiek uzeini tiek tenka bloga nuotaika iseiti is temos

            Comment


              Labai grazus tekstas, neblogi planai. Pilnai gali buti kad Miliuno projektas bus geras visais aspektais. Taciau noriu atkreipti cia diskutuojanciu demesi i, mano nuomone, esmini momenta. Normalus, o gal net geresnis ir, nemanau, kad is esmes brangesnis, butu ir prancuzu Ledkalnio projektas.
              Vienintele priezastis del kurios atsisakyta prancuzu projekto buvo ta, kad jis nieko nezadejo naujosios Kauno valdzios vyrukams asmeniskai. Cia visu Kaune realizuojamu projektu pradzia ir pabaiga.
              Todel cia rasanciujiu ir besidziaugianciuju to ar kito projekto privalumais yra kiek beprasmis.
              Naujoji Kauno valdzia rengs ivairiausius konkursus. Kas statys, projektuos, konsultuos ir t.t. ir panasiai. Priimines is visu pusiu pakisas, rengs akcijas, rinks pinigus is visuomenes, taciau reikalas nejudes is vietos.
              Esminis prancuzu projekto pliusas - aiskus finansavimas. Pagrindinis dabartinio projekto minusas - nera jokio finansavimo.
              Ar Miliuno projektas bus toks ar kitoks, geras, labai geras ar super ispudingas Kauno valdzios vyrams net nelabai rupi. Jie jau dabar zino, kad jo nerealizuos.
              Taip, Miliunas laimes nes gaus dali is 1,2mlj. litu skirtu projekto pabaigimui. Likusioji dalis nuses Kauno naujuju, kuriems netiko prancuzu projektas ir finansavimas, kisenese.
              Paskutinis taisė vlk; 2007.09.04, 09:19.

              Comment


                VLK, nustok kelt bangas. Ledkalnis ištirpo ir jo jau nesugrąžinsi.
                O dėl visų otkatų, nei tu stovėjai šalia, nei žinai ką nors, išskyrus savo teorinius pasvaičiojimus, kas kiek kam davė.
                Laikom kumščius už naują Miliūno projektą!
                www.scriptorium.ie

                Comment


                  1.Apie Ledkalni rasau tik tam, kad parodyciau tikraja reiskiniu esme, o ne tam, kad siekciau ji sugrazinti. Jo nebus del mano anksciau isdestytos esmines priezasties.
                  2.Kumscius laikai uz visus Kauno projektus, taciau ju realizavimas, deja, priklauso ne nuo cia bediskutuojanciuju.
                  3.Del otkato - zinau, daug kas zino, tai nera jokia ypatinga paslaptis.
                  4.Kelti bangas reikia, nes priesingu atveju ir Miliuno projektas bus mestas i sona, kaip ir beveik visi kiti su Kaunu sieti, bent kiek svaresni, projektai.
                  Deja, tokia realybe. Mes cia diskutuojame koks geresnis, grazesnis, naudingesnis Kaunui projektas. Valdzios vyru kriterijus visai kitas. Pridejus igimta Kauno valdzios nesugebejima dirbti, vanguma bei intelekto impotencija gauname dabartine Kauno situacija. Griuvanti Laisves aleja, neremontuojami keliai, bent kiek idomesniu projektu gesinimas - mano gimtojo miesto kasdienybe. Esminis skirtumas tarp Kauno ir Vilniaus bei Klaipedos. Vilniuje, Klaipedoje irgi ima, taciau daro. Kaune ima, bet nieko nedaro. Nemoka, nenori, nesugeba... Ir is vis kam trukdome valdzios vyrus su visokiais nesuprantamais projektais...
                  Paskutinis taisė vlk; 2007.09.04, 10:52.

                  Comment


                    Dėl Miliūno projekto jokių kumščių laikyti nereikia. Miliūnas savo darbą, t.y. projektą padarys. Toliau tas projektas guls į stalčių. Viskas.
                    When a man lies, he murders some part of the world

                    Comment


                      Parašė liutass Rodyti pranešimą
                      Dėl Miliūno projekto jokių kumščių laikyti nereikia. Miliūnas savo darbą, t.y. projektą padarys. Toliau tas projektas guls į stalčių. Viskas.
                      Apie tai ir sneku.

                      Comment


                        Parašė liutass Rodyti pranešimą
                        Dėl Miliūno projekto jokių kumščių laikyti nereikia. Miliūnas savo darbą, t.y. projektą padarys. Toliau tas projektas guls į stalčių. Viskas.
                        Sorry gerbiamieji negaliu sutikt. Jokiu stalciu daugiau jau ir buti negali, ir nebus. Per daug jau dirbama, per daug bangu sukelta, per didelis spaudimas ne tik is miestieciu ir centrines valdzios, bet ir is tarptautiniu organizaciju. Arena bus, ir tai bus Miliuno arena. Pinigu taip pat yra, ir galimu finansuotoju matyt ne vienas yra. Bet siuo metu bandoma uzsitikrinti kuo daugiau nemokamu pinigu, ty uz kuriuos nemokamos palukanos! Tai logiska! Ir galutinis variantas bus zymiai pigesnis negu BBI. Paskaiciukite patys. 100mil is vyriausybes ir ES. 10 mil uz varda 10 mil uz lozes jau 120 mil. Truksta tik 70. Paskola su su palukanom sakykim pats blogiausias variantas per 25 metus pabrangs dvigubai tai yra bus 70 mil palukanu. Tai vat kaina galutine ir bus 140 milijonu litu. Tai juk ne 700 miljonu ir dar plius sutvarkykit infrastruktura uz savo lesas ka BBI siulo. Kitas klausimas yra arenos kastai, valdymo renginiu organizavimo, elektra dujos vanduo ir etc. Darant viska skaidriai ir protingai toks objektas netgi labai pelningas butu ( kiek uzsienio pavyzdziu kur privatus kapitalas arenas stato ir tai ne konsesija ) Sutinku kol kas uz bilieta i koncerta 80 euru nemokame bet po penkiu metu gal jau ir mokesime jei koncertas geras. Ka as noriu pasakyt kad jei ir bus nuostolinga tai pirmus 3 metus maximum, o po to jau pliusas!
                        Ir pabaigai gerbiamieji isiklausykit ka liaudies ismintis byloja : Trecias kartas nemeluoja, o ketvirtas garantuoja! Siek tiek pozytiviau ziurekite
                        Kaunas - lėtai bet užtikrintai...

                        Comment


                          Palauk palauk, neskubėk taip. Visų pirma, niekas nežino kiek kainuos Miliūno arena. Antra, vyriausybė skiria tik 60 mln. Lt, o dėl ložių ir arenios vardo išviso nieko nežinoma. Be to, pamiršai apie arenos išlaikymo kaštus, kurie per 25 metus gali viršyti pačios arenos statybos kainą. Ir pabaigai, tavo paminėti 700 mln. už BBI areną yra tik tavo paties fantazijos vaisius.
                          When a man lies, he murders some part of the world

                          Comment


                            Parašė liutass Rodyti pranešimą
                            Palauk palauk, neskubėk taip. Visų pirma, niekas nežino kiek kainuos Miliūno arena. Antra, vyriausybė skiria tik 60 mln. Lt, o dėl ložių ir arenios vardo išviso nieko nežinoma. Be to, pamiršai apie arenos išlaikymo kaštus, kurie per 25 metus gali viršyti pačios arenos statybos kainą. Ir pabaigai, tavo paminėti 700 mln. už BBI areną yra tik tavo paties fantazijos vaisius.
                            Žinoma, iš piršto laužtų faktų nereikia, bet pesimizmo dar taip pat nereikia skleisti. Manau, viskas bus tvarkoje. Kaip sakoma, ateis laikas, bus ir vaikas.

                            Comment


                              Parašė Linas Rodyti pranešimą
                              Žinoma, iš piršto laužtų faktų nereikia, bet pesimizmo dar taip pat nereikia skleisti. Manau, viskas bus tvarkoje. Kaip sakoma, ateis laikas, bus ir vaikas.
                              Mane pesimizmu persmelkė realybė...
                              When a man lies, he murders some part of the world

                              Comment


                                Parašė liutass Rodyti pranešimą
                                Mane pesimizmu persmelkė realybė...
                                Liūtai, buvau visa širdim už ledkalnį, bet ką dabar padarysi. Tikėkimės, kad Miliūno arena tikrai bus. Juk ir asmeniniam gyvenime ne viskas pagal geriausius norus išeina.

                                Comment


                                  Parašė liutass Rodyti pranešimą
                                  Palauk palauk, neskubėk taip. Visų pirma, niekas nežino kiek kainuos Miliūno arena. Antra, vyriausybė skiria tik 60 mln. Lt, o dėl ložių ir arenios vardo išviso nieko nežinoma. Be to, pamiršai apie arenos išlaikymo kaštus, kurie per 25 metus gali viršyti pačios arenos statybos kainą. Ir pabaigai, tavo paminėti 700 mln. už BBI areną yra tik tavo paties fantazijos vaisius.
                                  Del Miliuno kainos nezinojimo:
                                  Sutinku kol kas tiktai pats Miliunas pasake kad kainuos 180-190 mil. Klausimas ar juom tikime ar ne. Siauliu arena patvirtino kad jis keliantis pasitikejima vaikinas. Todel jeigu ir brangs tai labai nezymiai.

                                  Del vyriausybes 60 mln litu. Tai del to tas karas dabar ir vyksta, pasiziurek i situacija, kaip viesai jinai atrodo. Stato lietuviai zymiai pigesne arena nei prancuzai, pinigu nera.. VISI kaune rinkti seimo nariai kreipiasi i vyriausybe del finansavimo padidinimo iki 100 milijonu, zinodami kad yra toks dalykas kaip privatizavimo fondas, plius vis tiek didzioji dalis is ES pinigu eis, logiska. Manau dar siek tiek vyriausybe viesai pasispardis, paskleis visokiu argumentu, bet galu gale prasomus 100 mil skirs. Nebutu galimybes nieks ir nesikreiptu. O kol kas kol nera projekto ant popieriaus, tik ir girdim kad gal neduosim gal pagalvosim ir etc, tai ir is ju puses logiska.

                                  Del vardo, nebukim naivus, tai yra papildomi pinigai, nori nenori vis tiek jie bus paimti, kaina - 10 milijonu, yra normali.

                                  Del VP loziu, tai yra tikru tikriausias verslas, jas savininkas nuomoja. Kiek prisimenu lyg 70 ju darys. Statydamas arena savininkas jas isnuomuoja ilgalaike nuoma, JAV 350,000$ per metus yra normali kaina. Nezinau kiek Lietuvoje tai kainuos bet paimkim minimum 30,000LT per metus. ( Manau tikrai bus daugiau) 70*30,000= 2,100,000Lt per metus. Pagal sutarti nuomotojas susimoka uz pirmus penkis metus is kart, o po 5 metu sutarti vel perziuri. Va jums is minimum 10 mil. O verslas cia tame kad tas lozes apsukrus verteiga penuomoja pavyzdziu 5000 uz rengini ar tiesiog visam laikui pernuomoja dar kam nors tik jau uz 50,000 Lt per metus. Taip pasaulyje darosi, taip ir cia bus, net neabejokit.

                                  Del arenos islaikymo kastu tai nei jus nei as nieko nezinome konkreciai ir tik galime spelioti ir ziureti kaip pasaulyje darosi. Pasikartosiu pasaulyje arenas verslininkai uz savo pinigus stato ir jos buna super pelningos. Manau p.Rakauskas ta taip pat suprato savo siulydamas. Tuo labiau kad arena skirta vienam is Eurolygos favoritu. Siuo metu realiausiai galime kalbet remdamiesi Siemens ir Siauliu pavyzdziais, kiek pamenu Siemens praeitai metai prase 2mil paramos is savivaldybes. Tai normalu nes pasikartosiu pradzioje arena bus siek tiek nuostolinga. Paciu blogiausiu atveju 2mil*25 metai = 50mil. Kas butu visika nesamone. Realiai bus 3metai po 2 mil.
                                  Kita dalykas kas yra arenos kastai - zmoniu islaikymas, draudimas, amortizacija, renginiu organizavimas, komunaliniai patarnavimai ir zmoniu darbo vietos islaikymas ( kompai popierius ir etc.) o iplaukos - nuoma( barai, parduotuves, sporto klubai) sales nuoma renginiams, reklama ir etc. Tu paciu VIP loziu nuoma. Tikrai netikiu kad tai butu nuostolinga.

                                  Galiausiai del prancuzu, pradzioj man liezuvis neapsivercia juos prancuzais vadinti, nes pati kompanija gal ir garsi bet zmones kurie su Kaunu bande tartis buvo prancuzu Maskvos padalinys. Tai teisingiau juos butu ne prancuzais bet rusais vadinti, o finansavimas ne ju paciu o Airijoje registruoto Vokietijos banko.
                                  Spauda nurodydavo bendra kaina 750mil litu sorrry 50 mil prateriojau savivaldybei kiek pamenu reikejo moket po beveik 6 mil euru per metus ir dar vyriausybes bei ES parama. Plius taip pat kas buvo nutyleta savivaldybe infrastruktura pacios salos statytu uz savo lesas.( ta prasme statytu tiltus, tvarkitu parka). Gal ir grazus tas ledkalnis bet bukim realistai.

                                  Tikrai neesu koks nors suinteresuotas asmuo, taigi gerb Liutass gal jau taip grieztai nereikia
                                  Kaunas - lėtai bet užtikrintai...

                                  Comment


                                    Parašė mmm Rodyti pranešimą
                                    Del vyriausybes 60 mln litu. Tai del to tas karas dabar ir vyksta, pasiziurek i situacija, kaip viesai jinai atrodo. Stato lietuviai zymiai pigesne arena nei prancuzai, pinigu nera.. VISI kaune rinkti seimo nariai kreipiasi i vyriausybe del finansavimo padidinimo iki 100 milijonu, zinodami kad yra toks dalykas kaip privatizavimo fondas, plius vis tiek didzioji dalis is ES pinigu eis, logiska. Manau dar siek tiek vyriausybe viesai pasispardis, paskleis visokiu argumentu, bet galu gale prasomus 100 mil skirs. Nebutu galimybes nieks ir nesikreiptu. O kol kas kol nera projekto ant popieriaus, tik ir girdim kad gal neduosim gal pagalvosim ir etc, tai ir is ju puses logiska.
                                    Prancūzų arenai, vadinasi, buvo galima gauti analogišką paramą. Logiška.

                                    Del vardo, nebukim naivus, tai yra papildomi pinigai, nori nenori vis tiek jie bus paimti, kaina - 10 milijonu, yra normali.
                                    Prancūzų atveju vardą parduoti galima visiškai analogiškai. Logiška.

                                    Del VP loziu, tai yra tikru tikriausias verslas, jas savininkas nuomoja. Kiek prisimenu lyg 70 ju darys. Statydamas arena savininkas jas isnuomuoja ilgalaike nuoma, JAV 350,000$ per metus yra normali kaina. Nezinau kiek Lietuvoje tai kainuos bet paimkim minimum 30,000LT per metus. ( Manau tikrai bus daugiau) 70*30,000= 2,100,000Lt per metus. Pagal sutarti nuomotojas susimoka uz pirmus penkis metus is kart, o po 5 metu sutarti vel perziuri. Va jums is minimum 10 mil.
                                    Nepamenu, kaip ten tiksliai su prancūzų arenos ložėm. Šiuo atveju, duokim 10 milijonų litų pranašumą Miliūnui.

                                    Del arenos islaikymo kastu tai nei jus nei as nieko nezinome konkreciai ir tik galime spelioti ir ziureti kaip pasaulyje darosi.
                                    Žinom tiek pat, kiek ir apie likusią Miliūno arenos dalį - nieko konkrečiai, gerai pastebėjai

                                    Tačiau juk logika visvien išlieka, ar ne? Juk išlaikyti >14000 vietų areną kainuos ir nemažai. Tad kodėl gi mums nepasižiūrėjus į „Siemens arenos“, kuri yra Vilniuje, mieste, turinčiame geresnes perspektyvas šiuo atžvilgiu, ekonominius rodiklius. O jie labai prasti. Tad išvados gana niūrios.

                                    "Nuostoliai yra užprogramuoti ir tą atvirai kalba savivaldybės administracijos darbuotojai. Teigiama, kad nieko baisaus, jei per metus E.Miliūno arena turės 7 milijonus Lt nuostolių - savivaldybė nuostolius dengs. Tai tada pinigų atsiras kiekvienais metais dengti po 5-7 milijonus Lt, kai dabar koncesijos mokestis yra panašus", - sakė G.Navikauskas.
                                    Pasikartosiu pasaulyje arenas verslininkai uz savo pinigus stato ir jos buna super pelningos.
                                    Pasaulyje? Aš tau siūlau nusileist žemiau, pažvelgt į Letuvą, į netolimą Vilnių.

                                    Siuo metu realiausiai galime kalbet remdamiesi Siemens ir Siauliu pavyzdziais, kiek pamenu Siemens praeitai metai prase 2mil paramos is savivaldybes.
                                    Pasidomėk jų rodikliais nuo pat veiklos pradžios.

                                    Tai normalu nes pasikartosiu pradzioje arena bus siek tiek nuostolinga. Paciu blogiausiu atveju 2mil*25 metai = 50mil. Kas butu visika nesamone.
                                    Bus labai puiku, jei pasitvirtins tavo scenarijus, kuris, remiantis kitu Lietuvos pavyzdžiu, yra nerealus. Aš manau, kad būtent dėl arenos nuostolių galutinė 25 metų šiai arenai reikalinga suma ir viršys tą sumą, kurios būtų reikėję prancūzų arenai.

                                    Kita dalykas kas yra arenos kastai - zmoniu islaikymas, draudimas, amortizacija, renginiu organizavimas, komunaliniai patarnavimai ir zmoniu darbo vietos islaikymas ( kompai popierius ir etc.) o iplaukos - nuoma( barai, parduotuves, sporto klubai) sales nuoma renginiams, reklama ir etc. Tu paciu VIP loziu nuoma. Tikrai netikiu kad tai butu nuostolinga.
                                    Juk pats ką tik pateikei pavyzdį, kaip tai yra nuostolinga Vilniuje. Ar „Siemens arena“ neturi VIP ložių? Ar nepardavė savo pavadinimo? Ar ten bilietai nemokami? Mąstyk ir daryk išvadas, o ne fantazuok kaip tau norėtųsi.

                                    Spauda nurodydavo bendra kaina 750mil litu <...>
                                    Arenos kaina - 500 milijonų litų. Kauno miestui - 200 milijonų litų.

                                    Iš ES prancūzai žadėjo gauti 241,5 milijono Lt <...>

                                    Kauno savivaldybė būtų įsipareigojusi per 25 metus sumokėti 200 milijonų Lt, dar 60 milijonų Lt žada skirti Vyriausybė.
                                    <...> pamenu reikejo moket po beveik 6 mil euru per metus <...>
                                    8 milijonus litų vidutiniškai per metus.

                                    Dar viena dezinformacijos auka.

                                    <...> buvo nutyleta savivaldybe infrastruktura pacios salos statytu uz savo lesas.( ta prasme statytu tiltus, tvarkitu parka).
                                    Dar vienas dalykas, kiek prancūzų atveju būtų kainavusi infrastruktūra ir kiek ji kainuos Miliūno atveju? Nemanau, kad šios sumos iš esmės turėtų skirtis ir man įdomu, jei infrastruktūros (ir tiltų) kaina yra įskaičiuota į Miliūno arenos sąmatą, tai ką mums pavyks už likusius pinigus pastatyti. Leisk atspėt, salos sutvarkymas bei krantinių įrengimas Miliūno projekte taip pat numatytas.

                                    Įvertink statybos darbų kainų augimą kiekvieną mėnesį. Jis Lietuvoje viršija 1 procentą (Statybos kainos liepos mėnesį padidėjo 1,1 proc.). Areną žadama pradėti statyti kitų metų pavasarį, tai reiškia, maždaug po 7 menėsių. Tai reiškia maždaug 8 procentų pabrangimą. Tada Miliūno arenos sąmata jau bus ne mažesnė kaip 200 milijonų litų.
                                    Paskutinis taisė ; 2007.09.04, 14:25.
                                    Įžvalgos.lt - FB - G+

                                    Comment


                                      Kalbam konkreciau, Istrauka is visiem gerai zinomo straipsnio Delfyje pries derybu nutraukima, kai prancuzai pateike savo galutini pasiulyma:

                                      „Prancūzai, kad nebūtų apkaltint konkurso sąlygų pažeidimu, vėl sugrįžo prie to, kad koncesijos mokestis būtų kaip ir pačiame pasiūlyme, kuris buvo priimatas, nuo 5 iki 7 milijonų eurų. Prancūzai čia nepažeidžia (konkurso sąlygų – DELFI), bet palieka galimybę miestui mokėti 2 milijonus eurų per metus su kitų pinigų gavimo galimybe iš ES ar kitų šaltinių. Toks pasiūlymas atsiųstas. Taip pat yra patikslinta statinio vertė, kad nebūtų spekuliacijų. Dabar statinio vertė yra apie 80 milijonų (eurų – DELFI) su galimybe kainą dar sumažinti", - sakė G.Navikauskas."

                                      Arenos kaina 80mil Euru. = 276 mil litu
                                      Blogiausiu atveju moketi reikia 7mil euru per metus= 24,15mil lt per 25 metus=603,75mil Litu Jau pritarei kad dar 60 mil arenai duoda vyriausybe= 663,75 mil litu. Taip pat ifrastrukturos darbai kurie cia nera iskaiciuoti: 50 mil litu (velgi buvo nurodyta Navikausko) juos tures sumoket papildomai pati savivaldybe. Pinigu neturi tai reikes skolintis. su palukanom sakykim 5 metam ( 10 mil palukanos) bus 60 milijonu litu. Taigi arena pirmaisiais penkeriais metai kainuoja savivaldybei 24,15 + 12 (infrastruktura su palukanom) = 36,15 mil per pirmus penkis metus sumokame 180 milijonu. o sekanciais metais po 24 milijonus. Bet nera islaikymo kastu. ( Jokiu papildomu iplauku del marketingo ar nuomos savivaldybe neturetu, nes arena priklausytu BBI ir zalgirio konsorcijumui, ar gautu uz varda arena pinigu ar ne, savivaldybes mokestis nesikeistu).

                                      Miliuno atveju: blogiausias variantas arenos su infrastruktura kaina 200mil ( jau cia pats pesimistiskiausias kad daugiau kalbu nebutu). Vyriausybe 60 mil ( bet velgi pasikartosiu net neabejoju kad tai bus 100mil) vardas 10 mil, lozes 10mil. 200-80=120 mil truksta. Kad butu lengviau lyginti: skolinasi savivaldybe 5 metams su blogomis palukanomis kaip ir auskciau. palukanos 30mil bendrai 150 mil. Taigi pirmus penkerius metus savivaldybe moka po 150/5=30milijonu per metus. plius 2 milijonai islaikymas: 32mil per metus.

                                      Pirmaisiais 5 metais mokame 32mil Litu per metus Miliuno atveju
                                      Pirmaisiais 5 metais mokame 36,15mil Litu per metus Prancuzu atveju
                                      Likusius 20 metu mokame blogiausiu atveju 2 mil islaikyma per metus Miliuno atveju
                                      Likusius 20 metu mokame 24,15 mil litu per metus konsesija bet islaikymo nemokame prancuzu atveju.

                                      Skaiciuojant projekta reikia skaiciuoti blogiausius atvejus. ES parama jeigu ji butu, tai butu tiek vienu tiek kitu atveju, yra visiska spekuliacija, kad prancuzai gali patys susitarti kur ES skirs Lietuvai skirtus pinigus.

                                      Arenos islaikymas miljardu tikrai nekainuos, Isigilinus i Siemenso situacija nepamirskite kad tai yra komercinis projektas kurio islaidu eiluteje yra sakinys investiciju graza kokia ji tiksliai nezinau bet bus ne maziau negu 10% per metus. Cia jau Valdytoju klausti reikia.

                                      Emocijos emocijom bet galetumet pasiskaiciuot.

                                      Vienintelis kas nukencia Miliuno atveju tai Zalgiris nes jie negaus savo dalies projekte ir reikes kaip visada pasukti galva is kur pinigu gauti. As tikrai nieko pries jei savivaldybe ta skirtuma tarp prancuzu ir Miliuno imoku butent Zalgiriui ir paskirtu. Bet tai jau kitos dienos tema

                                      Dar karteli sorry gerbiamieji jeigu musu nuomones nesutinka, bet kaip pats "AS" leidi suprast - ne emocijomis viskas paremta o skaiciais.
                                      Kaunas - lėtai bet užtikrintai...

                                      Comment


                                        Parašė mmm Rodyti pranešimą
                                        Kalbam konkreciau, Istrauka is visiem gerai zinomo straipsnio Delfyje pries derybu nutraukima, kai prancuzai pateike savo galutini pasiulyma:

                                        „Prancūzai, kad nebūtų apkaltint konkurso sąlygų pažeidimu, vėl sugrįžo prie to, kad koncesijos mokestis būtų kaip ir pačiame pasiūlyme, kuris buvo priimatas, nuo 5 iki 7 milijonų eurų. Prancūzai čia nepažeidžia (konkurso sąlygų – DELFI), bet palieka galimybę miestui mokėti 2 milijonus eurų per metus su kitų pinigų gavimo galimybe iš ES ar kitų šaltinių. Toks pasiūlymas atsiųstas. Taip pat yra patikslinta statinio vertė, kad nebūtų spekuliacijų. Dabar statinio vertė yra apie 80 milijonų (eurų – DELFI) su galimybe kainą dar sumažinti", - sakė G.Navikauskas."

                                        Blogiausiu atveju moketi reikia 7mil euru per metus <...>
                                        Pažvelkim į pasiūlymą iki tol, kol nebuvo akivaizdžiai bandoma atsikratyti prancūzų projektu ir mes turėjome kitokias sąlygas: kaina Kaunui - 200 milijonų litų. Tai pasiimk dabar skaičiuotuvą ir padalink 200 iš 25. 7 milijonus eurų gauni? Hm, keista.

                                        Miliuno atveju: blogiausias variantas arenos su infrastruktura kaina 200mil ( jau cia pats pesimistiskiausias kad daugiau kalbu nebutu). Vyriausybe 60 mil ( bet velgi pasikartosiu net neabejoju kad tai bus 100mil) vardas 10 mil, lozes 10mil.
                                        Galutinė prancūzų arenos kaina buvo 500 milijonų litų. Su infrastruktūra. 240 milijonų litų prancūzai siekė gauti iš ES. 200 milijonų litų - iš Kauno miesto. 60 - iš vyriausybės. Taigi su infrastruktūra Kaunas būtų mokėjęs 200 milijonų litų per 25 metus. Tai yra 8 milijonus litų vidutiniškai kasmet.

                                        100 milijonų litų paramą iš vyriausybės analogiškai buvo galima suteikti ir prancūzų arenos variantui, tad, kurį projektą beimtume, vyriausybės paramą reikėtų taikyti analogišką.

                                        Tačiau be viso ko, tikėtinas Miliūno arenos rentabilumo scenarijus, pagrįstas kitos, geresnes sąlygas turinčios Lietuvos arenos istorija - 5-6 milijonai litų nuostolių kasmet. Neteigiu, kad ir prancūzų arena būtų rentabili, tačiau jos išlaikymo kaštais būtų įskaičiuoti į koncesijos mokestį, papildomai mokama nebūtų. Kas galutinėje sumoje, tikėtina, reiškia ne mažesnes išlaidas Kauno miestui Miliūno arenos atveju.

                                        Pirmaisiais 5 metais mokame 36,15mil Litu per metus Prancuzu atveju
                                        <...>
                                        Likusius 20 metu mokame 24,15 mil litu per metus konsesija bet islaikymo nemokame prancuzu atveju.
                                        Dar kartą pakartosiu, Kauno įsipareigojimai kasmet - 8 milijonai litų vidutiniškai.

                                        Skaiciuojant projekta reikia skaiciuoti blogiausius atvejus. ES parama jeigu ji butu, tai butu tiek vienu tiek kitu atveju, yra visiska spekuliacija, kad prancuzai gali patys susitarti kur ES skirs Lietuvai skirtus pinigus.
                                        Yra toks dalykas, kaip santykinė parama projektui nuo jo bendros vertės. Prancūzų atveju ji būtų didesnė, jei jie gali ją gauti, kokios problemos? Belieka susitarti dėl atsakomybės.

                                        Arenos islaikymas miljardu tikrai nekainuos, Isigilinus i Siemenso situacija nepamirskite kad tai yra komercinis projektas kurio islaidu eiluteje yra sakinys investiciju graza kokia ji tiksliai nezinau bet bus ne maziau negu 10&#37; per metus. Cia jau Valdytoju klausti reikia.
                                        Apie kokius milijardus kalbame? Aš tau duodu konkretų pavyzdį, nekišk man savo milijardų, 760 (ar kiek ten) milijonų litų arenos kainos, 7 milijonų eurų kasmetinio koncesijos mokesčio ir t.t..

                                        Dar karteli sorry gerbiamieji jeigu musu nuomones nesutinka, bet kaip pats "AS" leidi suprast - ne emocijomis viskas paremta o skaiciais.
                                        Be abejo. Tokių nesąmonių, kaip 7 milijonų eurų koncesija Kaunui, aš nekalbu. Kaunui nebūtų reikėję mokėti daugiau, nė 200 milijonų litų. Ar šis sakinys tau yra neįkandamas?

                                        Apie tą paskutinį prancūzų pasiūlymą aš nekalbu. Kalbu apie pasiūlymą, kurį turėjome iki derybų su BBI fiasko. Tas pasiūlymas man atrodo geresnis, nė Miliūno.
                                        Paskutinis taisė ; 2007.09.04, 14:59.
                                        Įžvalgos.lt - FB - G+

                                        Comment


                                          to mmm: nu žinai tavo žodžiai tikrai teisingi ir pasverti, argumentuoti jeigu bent pusę tiek, kiek tu šituose pranešimuose galvoji, galvoja ir mūsų valdžia ir dar žino, kad tikrai bus finansavimas, kaunas turės gerą areną šioj žemėj

                                          Comment

                                          Working...
                                          X